Red Bull King of the Rock svetsko finale 2016

Red Bull King of the Rock svetsko finale 2016

Na terenima KK Crvena zvezda na Malom Kalemegdanu 17. septembra održano je svetsko finale najvežeg turnira u basket 1 na 1 – Red Bull King of the Rocka. Nakon pet godina organizovanja regionalnog finala, u kojem je učsestvovala i agencija Core Media, prestonica Srbija je bila domaćin i velikog finala na kojem je učestvovalo 32 najbolja basketaša planete.

Na zadovoljstvo domaće publike, srpski basketša Stefan Kojić je odneo titulu pobedivši u finalnoj borbi sa 14:12 Litvanca Karolisa Sarukasa. Kojić je nasledio prošlogodišnjeg šampiona, Turčina Kivanča Dinlera, postao prvi srpski prvak svetkog turnira, a ambijent Malog Kalemegdana ispostavio se kao pun pogodak za renomirani turnir, posle Alkatraza, Tajvana i Istanbula. Učesnici koji su došli u Beograd nisu krili oduševljenje, jer je sve bilo podređeno samoj igri, uz broj ljudi kakav se do sada nije viđao u prethodnim svetskim finalima.

Posle čak 64 odigrana turnira širom sveta, u evropsku prestonicu košarke, a sada i basketa, došli su šampioni iz 21 zemlje i sa svih meridijana. Učestvovali su predstavnici od Litvanije do Argentine, svih generacija, a najveću podršku publike imali su domaći takmičari Nebojša Bošković, Nikola Vujović, Stefan Kojić i srpski šampion Bogdan Dragović.

To je bila samo još jedna potvrda da je Srbija zemlja košarke, što je bilo jasno i na svim prethodnim srpskim turnirima Red Bull King of the Rock, koji se održavaju od 2011.